News
Latest
oxi-sxedio-athina-ditradio

Το σχέδιο Αθηνά και το μαζικό «Όχι» των φοιτητών.

Μένουν 405 από τα 534 τμήματα, πολλά συγχωνεύονται άλλα μετονομάζονται και χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα έξοδα, και άσκοπες μετακινήσεις.

 Ο λόγος φυσικά για το Σχέδιο «Αθηνά». Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού όπως πλέον ονομάζεται, αποφάσισε να ανασυγκροτήσει τον χάρτη των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, προχωρώντας σε ριζικές αλλαγές. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση συρρικνώνεται κατά 28%, τα τμήματα των σχολών μειώνονται από 534 σε 405 και βέβαια η μείωση αυτή αναμένεται να εκτοξεύσει τον ανταγωνισμό για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και βέβαια τις βάσεις των σχολών. Περισσότερο ζημιωμένοι βγαίνουν οι μαθητές των ΤΕΙ εκτός Αθήνας, οι οποίοι θα πρέπει να υποστούν σε πολλές περιπτώσεις εσωτερικές μετακινήσεις, αφού η έδρα της σχολής τους μετακινείται πολλά χιλιόμετρα μακριά (όπως π.χ από τη Ζάκυνθο στην Αθήνα), ενώ σε δυσχερή θέση βρίσκεται και το ΤΕΙ Θεσσαλονικής που χάνει πολλούς από τους φοιτητές του, οι οποίοι οδηγούνται στο ΤΕΙ των Σερρών. Επίσης, πάρα πολλές είναι οι συγχωνεύσεις σχολών και η αλλαγή της ονομασίας τους, η οποία βέβαια συνεπάγεται και αλλαγή του πτυχίου. Μεγάλο πλήγμα αποτελεί και η «εξίσωση» όλων των σχολών της πληροφορικής κάτω από τον τίτλο «Μηχανικοί Πληροφορικής», παρά το γεγονός πως κάθε τμήμα είχε πολύ διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο. Επιπλέον, τα τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσιοθεραπείας, όπως και της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας, δεν συγχωνεύονται όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά αλλά παραμένουν αυτόνομα. Από την άλλη όμως, πέντε από τα πανεπιστήμια της Αθήνας, το Πάντειο, η ΑΣΟΕΕ, το Γεωπονικό, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Χαροκόπειο θα εντάσσονται σε ένα Ομόσπονδο ίδρυμα με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο θα ελέγχεται από ένα Δ.Σ αν και οι αρχές του κάθε πανεπιστημίου ξεχωριστά θα μείνουν ανέπαφες.

Το σχέδιο αυτό, φαινομενικά τουλάχιστον, θα οδηγήσει σε μια αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της εκπαίδευσης στη χώρα, τα πτυχία θα ισχυροποιηθούν και θα προσφέρουν μια ευκαιρία στους φοιτητές να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Τουλάχιστον στη θεωρία. Γιατί στην πράξη, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Πρώτον, η αγορά εργασίας είναι κλινικά νεκρή και η αλλαγή τίτλου σπουδών δεν είναι πανάκεια για ένα πρόβλημα τέτοιας φύσης. Δεύτερον, η μαζική αντίδραση των φοιτητών με τα συλλαλητήρια, τις συλλογές υπογραφών και τις απεργίες πείνας δείχνει κάτι πολύ σημαντικό: όχι απαραίτητα πως είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με το επίπεδο γνώσεων που λαμβάνουν, αλλά πως η χρονική στιγμή είναι η πλέον λανθασμένη για να αναγκάσεις τις βουτηγμένες στα χρέη οικογένειες να αλλάζουν σπίτια, να μετακομίζουν και, εν πάσει περιπτώσει, να δημιουργείται σύγχυση και μπέρδεμα σε έναν τομέα τόσο απίστευτα σημαντικό όσο αυτός της εκπαίδευσης. Διότι είναι γνώστο ας ελπίσουμε στους περισσότερους, πως ακρογωνιαίος λίθος της οργάνωσης ενός κράτους είναι το εκπαιδευτικό του σύστημα. Εάν η λειτουργία και οι αλλαγές που προάγονται σε αυτό, βρίσκουν απέναντι τους το σύνολο της ακαδημαικής κοινότητας και των φοιτητών, τότε σίγουρα κάτι πάει πολύ, πολύ λάθος.

 
Latest
diagonismos itunes dit-radio
Πάρε μέρος στον διαγωνισμό και κέρδισε μία κάρτα iTunes των 25€! 
 
 
Ο διαγωνισμός θα λειτουργήσει με ένα σύστημα βαθμολογίας. Μπορείτε με έναν από τους παρακάτω τρόπους να μαζέψετε πόντους. Διαβάστε και δείτε πόσο εύκολο είναι!
 
1. Facebook: Για κάθε κοινοποίηση, Like (Μου αρέσει), Σχόλιο στην φωτογραφία στο Facebook παίρνεις από 1 πόντο. Μέγιστο ανά κλήρωση 20 πόντοι.
 
2. Twitter: Για κάθε tweet, retweet, favorite στην ανάρτηση με το εξής κείμενο "#diagonismos: Κέρδισε μια κάρτα iTunes των 25€ από το @ditradio Πληροφορίες:  http://www.dit-radio.gr/diagonismos-gia-kartes-itunes.html #ditradio" παίρνεις από 1 πόντο. Μέγιστο ανά κλήρωση 20 πόντοι.

3.YouTube: Για κάθε σχόλιο με την εξής λέξη στο τέλος #diagonismos στο D.I.T. Radio YouTube κερδίζετε 1 πόντο. Ένα σχόλιο σε κάθε βίντεο! Μέγιστο ανά κλήρωση 13 πόντοι.
 
Μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσεις έχεις με όσο περισσότερους πόντους συλλέξεις.
 
Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής:
Γίνε Fan στο Facebook: www.facebook.com/dit.radio!.
Ο διαγωνισμός θα τρέχει για τις επόμενες 4 εβδομάδες, μέχρι τις 13 Απριλίου 2013! Η κλήρωση θα γίνετε κάθε Σάββατο και ο Νικητής θα ενημερώνετε στην ανάλογη σελίδα που έχει μαζέψει πόντους με προσωπικό μήνυμα. Ο νικητής θα πρέπει να απαντήσει στο μήνυμα εντός 3 ημερών, για να γίνει ηλεκτρονική αποστολή του κωδικού με 25€ για το iTunes. Διαφορετικά θα γίνει ξανά κλήρωση.
Απαγορεύεται η συμμετοχή μελών του D.I.T. Radio Team.
 
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 3 4 5 6 7 8 9 10 > Τέλος >>
Σελίδα 1 από 178